Installatie / Mixed Media

 

Onvoltooid Verleden Tijd, part 1Onvoltooid Verleden TijdOnvoltooid Verleden Tijd

Onvoltooid Verleden TijdOnvoltooid Verleden TijdOnvoltooid Verleden Tijd

Onvoltooid Verleden Tijd

Onvoltooid Verleden Tijd, 2015 | Mixed Media| video, foto collage 140 x 11 cm, gehaakt kussen gemaakt van T-shirts met ketting (doorsnede 56 cm)

Mijn oudere zus woonde, zolang ik mij kan herinneren, in een inrichting voor verstandelijk en lichamelijke gehandicapten. Wij gingen bij haar op bezoek en zij kwam met de vakanties naar huis.

Voor mij was het iemand met veel muren om haar heen, letterlijk en figuurlijk. De foto’s in de albums wilde ik daarom opnieuw vormgeven, zodat ze meer lijken op het beeld dat ik van haar heb.

Naarmate ze ouder werd, werd haar leefwereld steeds kleiner. Hoe is het wanneer je fysieke ruimte beperkt is tot het tafelblad van je rolstoel, en je altijd in het ‘nu’ leeft?

Zij is inmiddels overleden. Ik wilde mijn herinneringen opnieuw vormgeven en verfraaien. Daarom heb ik van de vrolijkste T-shirts een kussen gehaakt.

 

Terug naar Galerie Waalkens foto 1 Terug naar Galerie Waalkens foto 2 Terug naar Galerie Waalkens foto 3 Terug naar Galerie Waalkens foto 4 Terug naar Galerie Waalkens foto 5

Terug naar Galerie Waalkens

Terug naar Galerie Waalkens, 2012 | Finsterwolde | grond, maaimachine, ploeg, voorlader | 20 x 20 meter

Door boer Waalkens werd de kunst vijftig jaar geleden naar Oost-Groningen gebracht.. De kunstenaar Dennis Oppenheim maakte er grote land-art installaties. Met dit werk wil ik Oost-Groningen terug naar de kunst brengen.

De structuur en de kleur van pas omgeploegd land lijkt op een groot abstract schilderij dat verandert onder invloed van het weer. Als het net geregend heeft, heeft het een diepe glans. Met zonnig weer worden de contouren extra benadrukt.

De ligging en omvang van het werk geven aan dat het geen landbouwgrond is. Daarvoor is het te klein en teveel ‘uit de kant’. Drie boeren hebben dit werk gemaakt: ze maaiden en ploegden de grond en zorgden ervoor dat ik vanaf zes meter hoogte dit kon fotograferen.

 

Installatie in keuken van café te Groningen

Zonder titel, 2012

Zonder titel, 2012 | Groningen, keuken van een café, kort voor de sloop | Tafelkleed, onderdelen van eikenhouten eetkamerstoel, kanten kleedjes, touw | 150 x 85 x 35 cm

De opdracht was om een stoel te slopen en er iets nieuws mee te maken. Het werd een soort ‘lijk’. Ik vond het wel op zijn plek in de keuken van een café dat gesloopt ging worden.

 

Installatie Terschelling, Noordzeestrand


Terschelling, 2010

Terschelling, 2010 | Terschelling, Noordzeestrand
 | stuk wit plastic gevonden op het strand
 | 80 x 250 x 150 cm

Op het strand ligt altijd afval. Dit grote stuk plastic gooide ik weer terug in zee, waar het ook vandaan kwam. Het lijkt er wel thuis te horen.