Documentaires

 

Alde rassen, nije takomst

Omrop Fryslân

Alde rassen, nije takomst (Oude rassen, nieuwe toekomst) gaat over oude ‘vergeten’ fruit- en groenterassen uit Friesland, die men opnieuw in de belangstelling wil brengen, Deze film kreeg in 2007 de Alfred van Dijk Prijs van de de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten voor beste documentaire

 

Dakloos in Friesland

NCRV Dokument, twee delen

Men gaat er meestal van uit dat daklozen alleen in grote steden wonen. Dat blijkt niet te kloppen. Ook op het Friese platteland zijn er daklozen. Twee van hen zijn anderhalf jaar gevolgd in hun strijd om het bestaan.

 

Wind Wars

Discovery Channel

Deze film uit 2000 is het resultaat van een prijsvraag die Discovery Channel uitschreef voor ‘jonge veelbelovende filmers’. Ik was een van de vier winnaars die een documentaire mocht maken. Het gaat over voor- en tegenstanders van windenergie.  Voorstanders beschouwden windenergie destijds als hét antwoord op de nijpende energie- en milieuproblemen. Een groeiende groep tegenstanders vond de turbines te nadrukkelijk aanwezig. Ze zouden te lawaaierig zijn en  een bedreiging voor trekvogels vormen. In deze documentaire wordt de confrontatie tussen voor- en tegenstanders gevolgd.